Op vrijdag 7 juli maakte minister Edith Schippers bekend dat AED-eigenaren de rekening voor het gebruiksklaar maken van de AED na inzet vanaf volgend jaar kunnen indienen bij de ambulancedienst. De Hartstichting is blij met dit besluit.
Kosten vormen drempel
Uit onderzoek weten wij dat AED-eigenaren bereid zijn om hun AED aan te melden bij een oproepsysteem, maar dat de bijbehorende kosten (circa 150 euro per inzet/gebruik) een drempel vormen. De Hartstichting verwacht dat deze ontwikkeling ervoor gaat zorgen dat meer AED-eigenaren hun AED beschikbaar stellen voor de buurt en registreren bij een oproepsysteem.
Meer AED’s nodig
Om tot een landelijk dekkend netwerk van AED’s te komen, is het noodzakelijk dat er circa 20.000 AED’s worden aangemeld bij het oproepsysteem. In Nederland zijn er naar schatting 80.000 tot 100.000 AED’s. Een groot deel hiervan kan niet worden ingezet op het moment dat het er om gaat: ze hangen binnen en zijn daardoor niet 24/7 beschikbaar. Bovendien staan ze niet geregistreerd bij het oproepsysteem.
Reanimatie binnen 6 minuten van levensbelang
De Hartstichting heeft het doel om iedereen in Nederland binnen 6 minuten te kunnen helpen bij een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Reanimatie en de inzet van een AED binnen 6 minuten biedt de grootste kans op overleving. Om dit doel te bereiken, bouwt de Hartstichting aan een netwerk van 170.000 burgerhulpverleners (1% van de Nederlandse bevolking) en 30.000 AED’s, goed verspreid over het land, die in geval van nood een buurtbewoner direct kunnen helpen. Jaarlijks kunnen zo 2.500 levens worden gered. Op dit moment zijn er ruim 165.000 geregistreerde burgerhulpverleners en 10.000 AED’s.
Bron: Nederlandse Hartstichting (klik hier voor het artikel op de website)